#INSPIRATIONFORBUSINESS #Marmot

Вдъхновение от Издателство Мармот

„Мармот“ е семейно издателство за литература за деца от 0-12 г., което можем да наречем “прозорецът към света” на съвременните деца.  

Книгите, на които залагат в портфолиото си са съвременна художествена литература от български и чужди автори. Търсят и налагат заглавия извън задължителната литература или класическите произведения, които са по-близки до съвременното дете, съобразени с неговата чувствителност и начин, по който възприема и обработва информацията.

В “Мармот” подбират много внимателно всяко заглавие в портфолиото си и казват, че не издават самоцелно, а със смисъл. Винаги държат на визуално издържани продукти по отношение на изображения, хартия, оформление и печат. Вярват, че това е от съществено значение за формирането на цялостната представа за естетика у детето.

Те не издават класически произведения, търсят онези истории, които да се харесат на детето днес – четива, в основата на които стои нестандартната, смешна, фантастична, небивала или любопитна история. Книги, които помагат на неуверените читатели да намерят отговори на много въпроси и провокират разговор с родителите.

В своята идеология залагат специалното си отношение и разбиране към света на децата. Пътувайки из цялата страна за срещи с тях, нагледно виждат ефекта от книгите върху децата. Виждат и как се отразява на израстването им липсата на достъп до такива. Радостина (автор и съосновател на “Мармот”) споделя с нас, че самата тя започнала да вярва и да вижда, че книгите променят. Децата, които израстват читатели, са не просто по-грамотни, но и с далеч по-отворено възприятие към живота и към света. Научават се да мислят критично, да търсят и да получават отговори. Тя смята, че нищо не може да развива емоционалната интелигентност по-добре от книгите и не би следвало четенето да се подценява, а напротив – вярва, че трябва да се поощрява от ден 1 на този свят. 

Със своите книги от “Мармот” се стремят да достигнат до родители, които предпочитат качествени издания, издържани не само по отношение на текст, но и полиграфически, които възпитават визуална култура, докато увличат, забавляват и провокират децата. Стремят се да докоснат родителите и техните деца, които вярват, че с културата и добрите детски книги децата израстват будни, критично-мислещи и добри хора. 

Екипът на “Мармот” е малък, но създава толкова много! Сплотеността помежду им е една от причините издателството им да е толкова успешно.  

Промени и предизвикателства за “Мармот” в периода на извънредното положение

Първите промени, които извънредната ситуация налага за тях са свързани с оптимизирането на разходите. Пускат в неплатен отпуск едно от момичетата в екипа си. Наложило се или да я съкратят или да излезе в неплатен отпуск, като дали възможност да избере сама. Освобождават и единия от офисите си, като облекчение на разходите. Потърсили и други варианти за максимално оптимизиране на разходите под формата на отлагане на различни проекти. В същото време организират бюджета си така, че да не спират работа  и да финализират проектите, които вече са захванали. Имали планирани 3 книги за този сезон и трите ще излязат. Това смятат за жест към техните автори, към които са поели ангажимент от една страна, а от друга – жест към техните читатели, които са лоялни последователи и очакват новите заглавия. 

Предизвикателството, което срещат е в голямото натоварване, тъй като работят много повече от преди, не само защото двама – трима души съвместяват функцията на повече, ами и защото търсят варианти да оптимизират паричния поток, който идва от онлайн продажбите. Преди извънредното положение разчитат на други потоци за приходи, като книжарниците, срещите с деца и т.н., а по време на него – единствено на онлайн продажби, като фокусът им е насочен изцяло към тях.

На втория месец се налага да намалят и заплатите на всички – както на служителите, така и на управителя. 

Стратегии за адаптиране в извънредната ситуация

Въпреки отливът от физическите обекти, от Мармот споделят, че онлайн книжарницата работи добре. В тази връзка предприемат интересна стратегия и започват да канят гостуващи издателства. Такива, които в извънредната ситуация нямат възможност да продават онлайн, поради липсата на сайт или друга причина. Създават секция за гостуващо издателство, чиито книги също продават. Това отново определят като интересна инициатива за лоялните си читатели. Смятат, че по този начин лоялността се затвърждава допълнително с предлагането на нови продукти, разнообразие, адекватни промоции, лично отношение и много безплатно съдържание, качено на сайта. Всичко това с цел да могат да поддържат връзката с своите малки почитатели, дори когато се налага да са малко по-разделени и нямат възможност да се виждат. Споделят, че като цяло личният контакт с клиентите им винаги е бил в основата на тяхната политика и идеология. Не спират да търсят възможности това да продължи, да бъдат максимално коректни към своите читатели и да ги възнаградават за тяхната лоялност и подкрепа толкова години. 

По отношение на психо-емоционалното състояние на екипа не са предприели конкретни практики. Радостина споделя, че със съпруга й като управляващи издателството, единствено са търсили варианти да поддържат контакт с всеки един и да разберат от какво има нужда като подкрепа. Казват, че от самото начало на своята дейност с техните служители имат изградени екипни отношения, а не йерархични. В следствие на това имат много лека комуникация и успяват да изговарят всичко, което притеснява всеки един до този момент, като  се надяват тези взаимоотношения да продължат и в бъдеще, и да излязат още по-сплотени от извънредната ситуация. 

Откриват и позитив в този период – благодарение на извънредната ситуация се родила и проходила идея, която планират да реализират съвсем скоро в рамките на следващите няколко месеца и вярват, че ще бъде успешна.

“Мармот” ни вдъхновиха със:

  1. Своята идеология да опознават и обогатяват света на съвременните деца, предлагайки им точно това, от което имат нужда. Вярваме, че ако едно дете израства свързано със себе си, изграждайки своята емоционална интелигентност, то ще бъде много по-осъзнат и пълноценен възрастен. 
  2. Своята отвореност към взаимната помощ и подкрепа. Тук визираме подхода, който избират да предлагат на издателства да гостуват в онлайн магазина им. Намираме го за многопосочно положително.

Вас с какво ви вдъхновиха?

Автор: Ралица Манова
Холистичен психолог и терапевт
РМ програми

За РМ програми
Фирмата е с основен предмет на дейност провеждане корпоративни групово-динамични обучения за подобряване на психо-емоционално състояние на хората на работното място. Обученията са изцяло преживелищни, като помагат на всички участници да се справят с предизвикателните ситуации (непредвидени, кризисни, конфликтни) и състояния (на стрес, напрежение, неувереност и др.) в работния процес. Повишават вниманието, концентрацията и паметта им. Отключват спонтанността и креативността във всеки. Въздействат освобождаващо, релаксиращо и ободряващо. На екипно ниво обученията помагат за повече сплотеност, заедност и подобряване на комуникацията между хората.

Екипът на РМ програми също така работи в насока създаване на програми за личностно и духовно развитие, както и в провеждането на индивидуални консултации – кариерни и холистично-психологически.

Вижте повече в секция За Бизнеса и в Консултации

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap