#INSPIRATIONFORBUSINESS #356labs

Вдъхновение от 356labs

356labs е бутикова презентационна агенция с фокус върху създаването на истински ефективни презентации в тяхната цялост – от построяването на историята, дизайна, до изнасянето с цел постигане на максимален резултат за клиента. Компанията стои зад презентации, затворили мултимилионни сделки, такива печелили инвестиции от хора като Бил Клинтън и е участвала като партньор в критични моменти като процеса по публично предлагане. 356labs предлага и уникално по рода си портфолио от курсове, покриващи теми от презентационни умения и дизайн на слайдове до storytelling, визуализации на данни, PowerPoint, Google Slides и други. Често работят и по създаването на корпоративни темплейти. Подготвят отделни презентатори чрез индивидуален коучинг.

Работят както с големи, така и по-малко компании, а също и индивидуално. Имат клиенти в целия свят, но предимно в Европа.

Смятат, че силата им е в това, че правят едно нещо (презентации) и се специализират изцяло в него. Това им позволява да бъдат максимално добри в работата си и да предоставят истински качествена услуга.

Идеологията, която следват е да правят винаги всичко на 100% без компромиси с качеството. Влагат сърцата и умовете си и от тях може да се очаква единствено изключителна работа. А тайната им е, че ако не могат да направят нещо добре, не го правят!

Екипът им се състои от млади, креативни и амбициозни хора, седем на брой. Вярват, че в основата на успеха е именно екипът. А нещо, което ние намираме за изключително свежо и специално е, че в екипа си са включили и осми член на позицията Mood Enhancer. Не е ли вдъхновяващо!? 🙂

Промени и реорганизация на процесите в периода на извънредното положение

В периода на извънредното положение и наложената изолация за тях не се налагат сериозни промени по отношение на организация в работните процеси. Предвид естеството им на работа, случването ѝ онлайн е нещо обичайно. Особено в едната част от бизнеса им (създаването на презентации) работата така или иначе се случва виртуално, именно защото голяма част от клиентите им са в Европа, имат клиенти и в Щатите. В този смисъл промяната за тях не се оказва голяма. Споделят също, че по принцип имат политика хората да си работят от вкъщи, когато преценят и дистанцията за тях не е проблем. Предлагат на всички да им предоставят мониторите и каквото им е необходимо от офиса, за да си създадат максимално удобни условия за работа вкъщи и да продължават в обичайния си ритъм.

По-съществена промяна се налага в процесите, свързани с воденето на обученията, които предлагат. На практика в началото на извънредната ситуация най-силен отлив се усеща при курсовете – тотално спрели. Като цяло винаги са имали вариант да водят обучения виртуално, но по-голямата част от клиентите предпочитат те да бъдат face to face. На хората им отнема малко повече време да разберат, че нещата могат да се случват много добре и онлайн, а в извънредната ситуация адаптивността е важна за всички. От 356labs много бързо закупуват всякаква техника, която им е необходима да провеждат обученията от вкъщи и да бъдат максимално ефективно за клиентите си.

Започват да правят малко повече кампании за това какъв тип курсове имат и това, че те могат да се провеждат онлайн, за да разберат клиентите им за тази възможност.

Бюджети в извънредното положение

356labs продължават работа по част от проектите си, но определено се наблюдава забавяне при останалите клиенти. Повечето компании не са сигурни какво ще се случи и бюджетите остават замразени. Споделят, че в самото начало имало една – две седмици, в които всичко било почти спряло.

По отношение бюджетите в компанията, 356labs правят оптимизация, като превантивна мярка. За щастие не са имали опрян нож до гърлото да го направят, но при сериозен одит на разходите си, виждат къде имат най-големи такива, като например за софтуер, техники и други неща, които по-скоро са лукс в този момент. Съкращават голяма част от тях и правят каквото е необходимо, за да запазят екипа си и да не се налагат съкращения и пускане в неплатен отпуск.

Предизвикателства и предприети мерки 

Предизвикателство най-вече се оказва еднообразието от това, че на хората се налага да работят само от вкъщи и не сменят обстановката през целия ден. В един момент започнали да се изнервят от неща, от които по принцип не се изнервят и смятат, че това определено се дължи на факта, че са само вкъщи и работят цял ден, след което продължават да бъдат на същото място.

За да се справят със ситуацията, като грижа за доброто психо-емоционално състояние на всички в екипа, започват да правят онлайн срещи всеки следобед. Който има възможност може да се присъедини за 15 минути кафе, в които си говорят за неща, които не са свързани с работата.

Като допълнителна подкрепа за справяне със ситуацията – се стремят да си говорят повече с хората в екипа, за да се уверят, че всичко е наред. 

За тези, които не са родом от София, дават възможност да се приберат в домовете и си, да работят съвсем от вкъщи и да се чувстват сигурни и спокойни за близките си.

Казват още, че постоянно са в комуникация с целия екип, поради естеството на работа, и като цяло се стараят да им създадат максимални условия, така че да са спокойни за себе си и за близките си.

Позитиви от ситуацията

В извънредната ситуация виждат позитиви от гледна точна на възможността да развият няколко нови проекта, които отдавна държат на изчакване. За тях клиентската работа е на първо място и за вътрешно фирмените дела отделят време чак когато остане. В този период обаче успяват да отделят време за вътрешни проекти, които очакват да донесат по-голям интерес към тях и съответно повече клиенти в бъдеще. Повечето свободно време в периода им позволява да запишат онлайн курс, да направят и новия си сайт, за което иначе трудно могат да намерят време.

Откриват позитиви и от гледна точка на това, че хората започват да разбират, че презентирането онлайн е от значителна важност. Това е един от курсовете, които по принцип предлагат, но няма голямо търсене до сега. Клиентите им започват да питат за възможностите да проведат такъв тип обучения на техните служители. Все повече започват да разбират колко е важно и как за някои от ситуациите ще бъде всъщност стандартно.

Вдъхновението, което ние си взимаме от 356labs:

  1. В това, което правиш да си фокусиран и отдаден на 100%. Да не правиш компромис с качеството на услугите си и да печелиш доверието на клиентите си с истински професионализъм. Вярваме, че тази максима е коренът на успеха във всяко едно отношение.
  1. Комуникацията, свързаността и заедността, към които се стремят в екипа. Основното послание, което ние се стремим да предаваме в нашата работа е именно това колко важни са тези взаимоотношения в екипите и за нас е наистина вдъхновяващо да виждаме, че успешни и модерни компании държат на това.

Вас какво ви вдъхнови?

Автор: Ралица Манова
Холистичен психолог и терапевт
РМ програми

За РМ програми
Фирмата е с основен предмет на дейност провеждане корпоративни групово-динамични обучения за подобряване на психо-емоционално състояние на хората на работното място. Обученията са изцяло преживелищни, като помагат на всички участници да се справят с предизвикателните ситуации (непредвидени, кризисни, конфликтни) и състояния (на стрес, напрежение, неувереност и др.) в работния процес. Повишават вниманието, концентрацията и паметта им. Отключват спонтанността и креативността във всеки. Въздействат освобождаващо, релаксиращо и ободряващо. На екипно ниво обученията помагат за повече сплотеност, заедност и подобряване на комуникацията между хората.

Екипът на РМ програми също така работи в насока създаване на програми за личностно и духовно развитие, както и в провеждането на индивидуални консултации – кариерни и холистично-психологически.

Вижте повече в секция За Бизнеса и в Консултации

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap