#INSPIRATIONFORBUSINESS #Исторически парк

Вдъхновение от исторически парк

“Исторически парк” е културно-исторически атракцион в сферата на туризма. Той е реален бизнес, който има за цел да популяризира и развива културния туризъм не само на мястото, на което е локализиран парка, а и за цяла България. Основна таргет група на парка са чуждестранни любители на културно-историческия туризъм и посетители на средновековни фестивали.

В “Исторически парк” хората имат възможност да преживеят и да се докоснат до различните епохи в световната история. Могат да обличат дрехи, да опитват храна, да се потопят изцяло в атмосфера от преди хилядолетия. Посетителите на атракциона получават качествено ново преживяване в свят на познание и развлечения. Свят, в който са едновременно сценарист и актьор в различни сцени от филм с исторически сюжет.

Управителят споделя с нас, че идеята на това, което правят е да популяризират културния туризъм на страната ни, която макар и малка, е надарена от Бог с огромно културно богатство. Проектът им цели именно да запознае повече хора в световен мащаб с него. Той казва още, че много фирми се оплакват, че златото ни се изнася извън страната, но самите ние не знаем, че имаме и друго злато, и то е историческото ни богатство, което си заслужава да бъде показвано. 

Зад проекта стоят над 4 000 души, заедно с изпълнителите на художествената част. Всички, участвали в създаването му са доказани специалисти в областта на историята, археологията, скулптурата, туризма, мениджмънта и финансите. Основните предимства на екипа на “Исторически парк” са ноу-хау в изработката на художествената част; фокусът върху дългосрочната полезност; визията да направят България най-посещаваната държава в Европа.

Много хора се чудят как така са решили да реализират тази идея, но истината е, че много малко хора и в България и в света са готово повече от 10 години само да инвестират, да се обучават и да развиват нещо, без да вземат в замяна и да отлагат резултата в бъдеще. Управителят казва, че в България няма друга организация, която може да реализира проекта, по начина по който са го реализирали те. Над 1500 са съдружниците в него, всички те са българи и основната им идея е, чрез чужденците паричният поток да идва в България и да остава тук. Те вярват, че по този начин ще повишат стандарта в страната. 

А  част от личната идеология на управителя е поставянето на общочовешките правила над индивидуалните желания и вярва, че от финансова гледна точка това е възможност да участва в бизнес в “син океан” и изграждане на паричен поток за цял живот.

Обяснява думите си с това, че на първо място е общото да бъде добре. В този смисъл, когато дойдат посетители в парка, те не рекламират само него, а рекламират и цяла България. 

Миналата година в парка им гостували около 30-тина блогъри от Испания, Италия, Китай, изцяло на техни разноски. Подготвили материали, снимали самия парк, след което организирали за тях допълнителни посещение из цяла България, за да пишат за цялата страна и всичко тук, което си заслужава да бъде видяно. Съответно изхождат от презумпцията, че ако цяла България е добре и те ще са добре. 

От бизнес гледна точка, определя проекта, като бизнес в “син океан”, защото докато масовите бизнеси лесно могат да бъдат копирани и конкуренцията при тях е голяма, то тук е съвсем обратното. Ако някой иска да им бъде конкурент, за тях не е никакъв проблем, тъй като, за да реализира подобно нещо би му отнело около 15 години, ако изобщо успее. А това е рядко срещано в света на бизнеса.

Относно броя на съдружниците в проекта, който е впечатляващ (1500 души) – целия проект е световен рекорд от гледна точка на предприемачество, на обединяване на хора, на събиране на капитал. Успяват да се съберат, споделяйки обща визия, а всеки участва с колкото може и има желание.

“Исторически парк” е периода на извънредното положение

Управителя споделя, че след обявяване на извънредното положение през март не могат да отчетат, като съществена и драматична промяна отлива на посетители, защото тъкмо стартират и все още не са набрали голяма скорост. В неплатен отпуск излизат служителите в самия парк, но генерални пренасочвания не се наложило да правят. В същото време, спирането на посещаемостта в началото на ситуацията им позволява да наблегнат повече върху изграждането на втората част от проекта – второто царство. Проектът им изначално е създаден така, че да могат да го реализират без да са напълно зависими от приходите от посетители на вече изградената част от парка. 

Позитив, който открива в ситуацията е относно възможностите за туризъм в страната. Няма да имаме много чуждестранни туристи, но няма да имаме и възможност за много изходящ туризъм. Българите няма да пътуват толкова в чужбина и за сметка на това ще могат да пътуват из България. Това е добра възможност да посетят историческия парк и да подкрепят като цяло българския туризъм.

А изводът за него е следният: Такова нещо не се случва за първи път и то се случва по определена причина! Тя е, че ние като хора не се учим достатъчно и не се развиваме достатъчно. Всичко това ни е довело до един начин на живот, който е античовешки. Дори едно животно да бъде затворено в малко пространство с много други, както сме в градовете, то започва да развива различни болести – диабет, рак и т.н. Като цяло се вижда, че моделът ни на живеене, на работа, на всичко е сгрешен, защото когато нещо не е полезно за хората, то дава грешка. Управителят смята, че е необходим нов и различен начин на живот за всички нас, в който да се образоваме повече, да четем повече и да се информираме за това, което е ценно и необходимо в живота ни. Да видим как да не допускаме такава ситуация да се повтаря. 

В тази връзка дава за пример нещо, което правят в момента – до парка създават нов тип населено място, което да е с достъп до града, но с повече пространство в него, да е красиво, да има натурална храна, да бъде пълен антидот на градската среда. Вярва, че хората имат нужда именно от това.

Вдъхновението за нас е голямо:

  1. На първо място силата на обединението между толкова много хора с обща визия и цел. Вярваме, че е дълбоко вдъхновяващо свързването на такава маса в името на проект/кауза, в която всички вярват и виждат стойност. 
  2. Търпението, мотивацията и отдадеността на нещо, което ще се отплати толкова далеч във времето. Истински стойностните неща понякога отнемат много време, но вярваме, че винаги се оказват най-смислени и най-добре се отплащат.
  3. И не на последно място принципът, на който е разработен паркът – ако общото е добре, то и индивидуалното ще бъде добре. В нашата дейност подхождаме в обратния ред – работим с индивидуалното, за да бъде добре и общото, като визираме човека в организацията и самата организация. Но не е ли всичко един кръговрат, в който стремежът всички да бъдат добре, се оказва абсолютно необходима ценност?

Вас какво ви вдъхнови?

Автор: Ралица Манова
Холистичен психолог и терапевт
РМ програми

За РМ програми
Фирмата е с основен предмет на дейност провеждане корпоративни групово-динамични обучения за подобряване на психо-емоционално състояние на хората на работното място. Обученията са изцяло преживелищни, като помагат на всички участници да се справят с предизвикателните ситуации (непредвидени, кризисни, конфликтни) и състояния (на стрес, напрежение, неувереност и др.) в работния процес. Повишават вниманието, концентрацията и паметта им. Отключват спонтанността и креативността във всеки. Въздействат освобождаващо, релаксиращо и ободряващо. На екипно ниво обученията помагат за повече сплотеност, заедност и подобряване на комуникацията между хората.

Екипът на РМ програми също така работи в насока създаване на програми за личностно и духовно развитие, както и в провеждането на индивидуални консултации – кариерни и холистично-психологически.

Вижте повече в секция За Бизнеса и в Консултации

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap