#inspirationforbusiness #B EYE

B EYE е най-голямата българска компания, фокусирана върху изграждането на системи за анализ на данни и модели за свързано планиране на бизнеса. Наскоро компанията бе отличена от Financial Times в класацията „Europe’s Fastest Growing Companies 2020“. Вярват, че всяка успешна компания трябва да бъде управлявана с помощта на фактите и информацията. Не случайно, в основата на управлението на фирмата и изграждането на процесите в нея, те залагат на развитие на знанието. Знанието, като идеология и ценност, като фундамент за информирано вземане на решения за бизнеса. Стратегическото планиране, развитие и еволюция на всяка компания биха били по-ефективни, правилни и успешни, базирайки се на информацията и данните. Това доказват и резултатите на B-EYЕ в работата с чуждестранните им клиенти в области като: маркетинг, продажби, финанси, производство, логистика и много други. Глобални лидери в сферата на медицинската техника и фармацията също им се доверяват, за да са още по-убедителни в представянето си на пазара и сред конкуренцията.

От B EYE споделят, че за средно големия си екип от 65 човека, повече от 75 % са хората, пряко ангажирани в работата с клиенти. Всеки експерт в компанията е висококвалифициран и сертифициран за платформите, с които работи ежедневно. Основавайки се на знанието, като ценност и тяхна идеология, в периода на изолация, HR екипът насочва внимание към повишаване уменията на хората в компанията. Инвестират време и средства в много и различни онлайн курсове (предимно технически умения), които да повишат експертизата на специалистите.

Вследствие, на което изграждат и внедряват собствена платформа за обучение, където всеки от екипа има възможност да избере с какво да надгради компетенциите си. Статистиката показва, че това е правилен подход и че хората в рамките на месец са прекарали над 450 часа (предимно в извънработно време) в обучение, подготовка и сертификация.

Като част от новата им стратегия, в резултат от променените условия на работа, 50 % от времето на HR екипа в момента е ангажирано именно с осигуряването на качествени обучения за екипа.

В допълнение, още от самото начало на извънредното положение HR екипът на B EYE подготвя тестове за проследяване психо-емоционалното състояние на хората в компанията. Те имат добро разбиране за ситуацията, в която рязко попаднахме всички. Отчитат необходимостта на човека да бъде информиран за това какво следва и какво да очаква в подобни моменти. Осъзнават страховете, притесненията и желанията на екипа си. В тази връзка, на всеки две седмици правят конферентен разговор за 30 мин, в който управителят информира всички във фирмата какви са плановете на компанията, какво да очакват в близките седмици и каква е цялостната картина на бизнеса им.

Изглежда грижата за хората, както за здравето им, така и за развитието им, е на почетно място в тази съвременна компания.

В предизвикателната ситуация, свързана с COVID-19, B EYE са изключително подготвени. Прехвърлят работата си от вкъщи и това не повлиява по никакъв начин на обслужването на клиентите и на комуникацията между хората в екипите. Споделят, че работейки с компании от чужбина, те са свикнали на физическата дистанция. Този опит им е помогнал да прецизират максимално работните си процеси. Те имат подготовката за комуникацията, контрола и отчетността на дейността, както и точната софтуерната база.

Споделят на шега, че единствената разлика сега е, че не се срещат с колегите си в офиса за сутрешното кафе и за обедна почивка. За радост обаче, всяка сутрин си провеждат кратки онлайн срещи с екипите през деня, за да обсъдят задачите, разрешат проблемите и да проследят прогреса в работата.

Отчитат към момента, че бизнесът им не е притиснат от тежките икономически фактори. Засега той остава стабилен и без тежки последици от кризата. И все пак, като всяка сериозна компания, пазарната ситуация ги е накарала да се замислят. Използвайки сигнала от външната среда си задават следните въпроси: какво правят добре и какво не толкова добре, за какво харчат парите си, кои позиции не са достатъчно ефективни. Това бихме нарекли здравословно преразглеждане и пренареждане на всяка част от дейността с цел превенция и подсигуряване оцеляването на бизнеса.

Позитиви от ситуацията отчитат в две направления. Първото направление е, че са започнали работа по създаването на нови услуги и възможности за техния бизнес. Скоро можем да очакваме резултатите от това. А второто откриват в идеята им хората ползотворно да използват свободното си време в периода на изолацията, създавайки платформата за обучения.

Наблюденията на B EYE за компаниите в настоящите пазарни условия са интересни. Разделят компаниите на две групи – такива, които са замръзнали и чакат момента да отмине, и такива, които използват освободените пазарни ниши и новите изникнали възможности. Вие от кои смятате, че сте?

Изглежда колкото повече една компания инвестира в софтуерни продукти и е дигитализирала процесите си, толкова е по-гъвкава и адаптивна е тя. Именно подобни компании в момента “берат плодовете” от инвестициите си. И B EYE е една от тях! Влагайки ресурси и време от години за повишаване на продуктивността, за  управление на проекти, за различни платформи за оперативна работа и обучение, сега могат да работят нормално без допълнително усилие и разход на ресурси. Благодарение на всичко това в момента продуктивността им е висока, имат пълен контрол над процесите в компанията и обслужват клиентите си ефективно.

Ние от РМ програми много се вдъхновихме от разговора си с тях. А ето и какво конкретно си взимаме от B EYE:

  1. Стремежът към знание и развитие, като основополагащ за еволюцията на всяко човешко същество и бизнес организация. Да си всеки ден с желанието да научиш нещо ново, да надграждаш и да се променяш. Това е и основното, което залагаме в нашата идеология за по-щастлив живот. Промяната, развитието и излизането от зоната на комфорт заради по-доброто, което те очаква извън нея.
  2. Грижата за доброто психо-емоционално състояние в извънредната ситуация чрез подготвените тестове и информирането на хората в компанията какво предстои. Много ни впечатли този подход. Резонира на нашето разбиране, че ако човек се чувства добре отвътре, знаещ какво следва в утрешния ден, той ще бъде много по-спокоен и щастлив в живота си, а също и по-ефективен и мотивиран в работа си.

    А вас с какво ви вдъхнови B EYE?

Автор: Мариана Петрова
Кариерен консултант / HR мениджър / Медиатор
РМ програми

 

За РМ програми
Фирмата е с основен предмет на дейност провеждане корпоративни групово-динамични обучения за подобряване на психо-емоционално състояние на хората на работното място. Обученията са изцяло преживелищни, като помагат на всички участници да се справят с предизвикателните ситуации (непредвидени, кризисни, конфликтни) и състояния (на стрес, напрежение, неувереност и др.) в работния процес. Повишават вниманието, концентрацията и паметта им. Отключват спонтанността и креативността във всеки. Въздействат освобождаващо, релаксиращо и ободряващо. На екипно ниво обученията помагат за повече сплотеност, заедност и подобряване на комуникацията между хората.

Екипът на РМ програми също така работи в насока създаване на програми за личностно и духовно развитие, както и в провеждането на индивидуални консултации – кариерни и холистично-психологически.

Вижте повече в секция За Бизнеса и в Консултации

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap