Мотивация и ефективност на работното място

Какво усещане ви носи работното място? Как се чувствате, когато пристигнете сутрин в офиса? Дава ли ви вдъхновение или по-скоро досада и отегчение?

Често човек свързва мисълта за офиса с негативни чувства и усещания. Понякога по повод естеството на задълженията, които изпълнява, а друг път заради самата атмосфера в екипа и фирмата. За съжаление не всеки харесва работата си и се чувства комфортно в работната среда.

Всички тези негативни емоции обаче, оказват влияние на настроението ви през целия ден. Работата върви тромаво и отношенията с колегите ви са обтегнати. Изразходвате много енергия за овладяване на ситуациите и за справяне с трудните моменти. А всичко това води до прекомерна умора, нисък праг на избухливост, намалена продуктивност, стрес и влошено здравословно състояние. Лошото настроение от работния ден обичайно се пренася и вкъщи. Когато се приберете започвате да се карате на децата си или да спорите с партньора си. И това е нормално, чрез подобен тип поведение се опитвате да възстановите енергията, която сте загубили покрай негативните емоции в офиса.

Вероятно този сценарий ви е доста познат и не сте щастливи, като главен герой в него. Какво можете да направите, за да е различно? Какво е решението, което ще ви позволи да сте по-адаптивни, по-спокойни и по-ефективни в работния ден, и по-спокойни вкъщи след това?

В днешно време все по-често компаниите организират за служителите си психолог на работното място, осигуряват масажисти, часове по йога, отделят стая за релакс с различни игри – маси за тенис, плейстейшън и други подобни. Всичко това помага да се тушира напрежението и да се изразходи негативната енергия. Ако обаче не сте от тези късметлии и във вашата фирма няма възможности за подобен тип активности, по-долу в статията ще намерите някои предложения, които са доказано ефикасни.

Това са техники, които ще ви подкрепят в справянето с предизвикателните ситуации (непредвидени, кризисни, конфликтни) и с неприятните състояния (на стрес, напрежение, неувереност и др.) в работния процес. Ще ви помогнат да възстановите енергията си и доброто си психо-емоционално състояние. 

След изпълнението им ще усетите ума си обновен, ще върнете мускулния тонус и баланс в тялото само в рамките на няколко минути. Вследствие, на което ще се чувствате свежи, балансирани и енергични. Това неминуемо ще подобри настроението ви, ще повиши мотивацията и ще подобри ефективността в изпълнението на задачите ви в деня. 

Активностите са с кратка продължителност и изпълнението им отнема около 2-3 мин. Те са лесни за изпълнение в работна среда, с официално облекло и сред останалите колеги в офиса. Това е удобен начин за всеки, който желае да промени навиците си и да поддържа емоционалния си баланс през целия работен ден.

Дори понякога в офиса да не успеете да отделите необходимото време, за да ги изпълните (в което се съмнявам, но все пак), можете да ги направите преди да се приберете вкъщи. Така ще се освободите от натрупаните негативни емоции и деструктивна енергия в деня, и ще можете ползотворно да се насладите на времето със семейството си. 

А ето и техниките:

#Техника 1 Изтупване на тялото – по-добър тонус и ефективност в работния процес

Изпълнението на тази практика ще ви помогне да се освободите от натрупаното напрежение в тялото и ще възстанови мускулния баланс. Тя подобрява кръвообръщението, вследствие на което ще се почувствате енергични и освежени.

Изпълнение на техниката:
Застанете прави с разтворени крака на ширината на раменете. Протегнете лявата ръка напред, а с дясната започнете да я потупвате леко с длан от пръстите към рамото и после по обратния ред, от вътрешната страна на ръката до пръстите. Така, че да сте “изтупали” цялата ръка от двете й страни. След, което продължете с дясната ръка. После започнете да потупване с двете ръце торса отгоре надолу, преминете към краката от всички страни, и върнете нагоре по задната част на тялото – седалище, кръст, гръб (доколкото е възможно). Не пропускайте да минете през раменете и да “изтупате” цялото напрежение и стрес от тях.. 
*Изпълнението на техниката отнема 2-3 мин.

#Техника 2 Свързване с вътрешната сила – повече мотивация и увереност в работния процес 

Тази практика цели да насочи вниманието ти  навътре към същността ти. Ще ти помогне да разпознаеш своите вътрешни ресурси, както и да се свържеш със своите качества, умения и способности. Колкото сте по-свързани със себе си, толкова по-уверени, ефективни и успешни сте в начинанията си.

За изпълнението на техниката ще са ви необходими лист и химикал. Първо затворете очи и си представете две ситуации от вашия живот, в който сте се чувствали мотивирани, успешни, уверени и справящи се. Първо визуализирайте едната, а след това и другата. Представете си вашето поведение в тях в детайли, до най-малката подробност, доколкото е възможно. И наблюдавайте кои ваши качества умения и способни са ви помогнали в тези ситуации, за да се справите успешно с тях. Отделете си необходимото време, за да ги разпознаете. След като сте готови, вземете химикала и напишете на листа всички ваши качества, умения и способности, които отчетохте като най-открояващи се. Нека бъдат поне 10 броя. Създайте своя списък и го допълвайте в бъдеще, като ви хрумне нещо ново. Това е вашият помощник в трудни моменти. Когато загубите мотивация и увереност връщайте се към него и си припомняйте на себе си, че сте можещи и силни, че имате ресурсите, които са ви нужни, за да преодолеете всяко предизвикателство.
*Техниката отнема 4-5 мин. за изпълнение.

#Техника 3: Дихателно упражнение за по-висока ефективност и емоционален баланс в деня

Всяка дихателна техника цели да обнови съзнанието, да освежи, успокои и балансира ума. Също така техниката подпомага и концентрацията. Повишава фокуса и вниманието.

Подготовка:

  • тялото е необходимо да бъде в удобна позиция:
  • стъпала в контакт с пода;
  • изправени рамене;
  • изправен гръб;
  • длани отпуснати върху бедрата и обърнати нагоре;
  • дишането да бъде свободно, леко и плавно. Не накъсано и напрегнато.
  • ако прецените, че да задържате до 4 е много, може със свое темпо да отброявате до 3, а постепенно да преминете на 4.
  • при вдишване осъзнато се стремете да не напрягате и стягате тялото.
  • при издишване осъзнато се стремете да го отпускаете все повече и повече.

Изпълнение:

1.    Вдишвате, отброявайки до 4.
2.    Задържате дъха, отново отброявайки до 4.
3.    Издишвате, отброявайки до 4.
4.    Задържате дъха, отново отброявайки до 4.

*За по-лесно можете да отброявате, следвайки звука от стрелките на часовника.
*Изпълнявайте в продължение на 2-5 минути.


Отделяйте време за изпълнението на тези активности и ще усетите разликата.

Мотивирани и ефективни на работа, спокойни и и щастливи вкъщи.
Балансът, за който мечтае всеки човек в активна възраст.

Мариана Петрова

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap