Чиста мисъл – 3

Ограничаване критичните мисли към себе си и другите

Ограничаването на критичните мисли можем да постигнем по няколко начина, включително и с техниките, които предложихме вчера. А днес ще те запознаем с два от най-успешните подходи в това начинание:

1) Всеки път когато в ума ти започне да се заражда критична мисъл, или спонтанно премине такава, си казвай СТОП!

По този начин умът ни блокира нежеланите мисли и се откланя от тях. Тук проявяваме и самодисциплина; повишаваме волята и осъзнатостта си.

2.)  Целенасочено държ фокуса си в позитивното.

Без значение дали се отнася за теб самия или за другите хора, избирай да забелязваш и да се фокусираш само върху позитивните неща. На всички ни се случва да мислим критично; да се дразним на себе си и на другите; да се ядосваме и дори гневим. Нормално е, но осъзнато можем да го контролираме.

Например:

Напълнял съм и не харесвам тялото си.

Прекалено съм стеснителен и не мога да се изразявам.

Много съм раздразнителен и все избухвам.

и/или

Тя говори прекалено високо и все иска да е център на внимание.

Той е несъобразителен и изказванията му ме дразнят.

Тя е обсебваща и говори само за себе си.

Това са малки и безобидни примери за критични мисли, които минават в съзнанието ни по наш или чужд адрес. Често сме доста по-крайни и дори жестоки. Но колкото повече се фокусираме върху тези неща, толкова повече те се набиват в очите ни и ни дисбалансират.

Работещо решение е да изместим фокуса си върху положителното в себе си и другите, и да игнорираме другото. Най-малкото, което ще ни донесе това е спокойствие на ума. 

Какво означава да изместим фокуса си върху положителното в себе си и другите?

Ти вече работи по това, що се отнася до теб самия. Доста работи и по промяната на нагласата и позитивната си настройка за нещата. 

Тук става въпрос да държиш фокус върху качествата си и тези на другите; върху предимствата и положителните страни у всеки и всяка ситуация. Опитвай и осъзнато избирай да игнорираш недостатъците и да не се вторачваш в тях. 

Но е важно едно разграничение: В никакъв случай не бъркай това със “затваряне на очите” за деградивните неща, които е необходимо да се променят. Тях е важно да регистрираш, както направи в първия ден от програмата и след това активно да работиш по промяната им. Направи действията, с които да ги трансформираш, но не “цикли” в това да се самокритикуваш и самосъжаляваш.

Същото е и към другите: ако нямаш силата да промениш някого (а обикновено нямаме не само силата, ами и правото), то или го приемаш и се фокусираш върху позитивите му, или се опитваш да ограничиш контактите си с него. В някои случаи дори можеш да бъдеш и по-краен и да премахнеш от живота си подобни токсични хора. Вместо да се настройваш срещу тях, гневиш и дразниш.  

Така или иначе, в твоите ръце е начинът, по който ще възприемаш себе си, другите и света. 

За всичко в живота ни най-важното е къде се намира фокусът ни!

РМ

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap