Подреждането на дома, подрежда и вътрешния ни свят

Нека се огледаме в пространството около себе си. Да обърнем внимание на мястото, в което минава по-голяма част от времето ни – нашият дом. 

Дали той е подреден и чист (не само от прах, ами и от излишни вещи)? Или по-скоро е тъкмо обратното – затрупан с предмети, които не използваме, прашен и неподреден, поради забързания ни начин на живот? 

Дали не е време за едно основно почистване?

Нашият дом би могъл да ни зарежда с позитивна енергия и радост. Той е нашето място за почивка, презареждане и подготовка за предизвикателствата навън. Той би могъл да повлиява настроенията и дори емоциите ни. 

Дали енергията, която получаваме от него в момента, е позитивна и ни зарежда, или е тягостна/тежка и ни отнема, вместо да ни дава?

Когато е разхвърлян, не се почиства редовно и проветрява, енергията в него застоява. Тогава вместо ние да черпим позитивна енергия от дома, той започва да черпи от нашата енергия. Започваме да се чувстваме изтощени, изнервени, сякаш живеем в хаос… Поради тази причина е толкова важно да обновяваме, освежаваме и поддържаме добрата енергия на нашия дом. 

Интересно, нали?

Интересно е, че подреждайки пространството около себе си, ние на енергийно и подсъзнателно ниво слагаме ред в съзнанието и живота си. Това важи със същата сила за работното място, колата, гардероба, чантата и т.н. С времето подредеността на материално ниво истински се проявява и на психо-емоционално ниво.

В много учения и философии за хармоничен живот, се предлагат различни практики, ритуали и системи за подреждане. 

Например:

  • в ЙОГА, се счита, че когато почистваме и подреждаме определено нещо/място, можем да си възнамерим, че по този начин пречистваме и подреждаме определен аспект от себе си и живота си.
  • Мари Кондо предлага система за подреждане на дома, наречена “Магията на подреждането”, която помага на много хора да сложат ред и в живота си. 
  • Според някои психологически изследвания, когато пространството около нас е подредено, сетивата ни го възприемат и кодират в съзнанието, като програма. Когнитивно се преработва и разпознава като модел на цялостно функциониране.

Тук отново постигаме пречистване на няколко нива: 

  1. На физическо ниво, ни улеснява и ни носи усещане за спокойствие и яснота.
  2. На емоционално ниво ни поддържа в баланс и елиминира стреса.
  3. На енергийно ниво ни помага да постигнем хармония и да я пренесем в другите аспекти от живота и израстването си.

При въвеждането на ред в пространството има два елемента: .

  1. Подреждаме и въвеждаме ред.
  2. Освобождаваме се от всичко излишно и ненужно, което ни замърсява в буквален и преносен смисъл.

По повод освобождаването, ще предложим много лесна и проста стратегия за избор от какво да се освободим. Без значение за какви вещи става дума (дрехи, обувки, книги, техника, картини, картички, предмети и др.), взимаме в ръцете си дрехата/предмета, задръжме я/го за няколко секунди /минута и си задаваме въпроса – “Това прави ли ме щастлив?”. От отговора ни зависи дали да го задържим, или да се освободим от него. (Можем да го изхвърлим, подарим или дарим някъде.) *Техниката е от Мери Кондо.

Нека се освободим, подредим и на СВЕТЛИНАТА вън и вътре във вас, насладим!

Мариана Петрова

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap