Личната история на Мариана Петрова

Професионалната ми изява започна когато бях на 20 години. Тогава бях 2-ри курс студентка в УНСС. До края на дипломирането ми, като “Магистър по Маркетинг”, си намирах варианти да съчетавам обучението си и служебните задължения в офиса. Не беше съвсем лесно, но определено беше смислено. Оценявам го в момента, защото за възрастта на която съм сега, успях да придобия богат професионален опит в различни браншове и да създам множество контакти.

Работата с хора винаги ме е мотивирала. Повече от 14 години работя с корпоративни клиенти в сферата на продажбите в различни браншове. Контактът с компаниите и възможността за общуване с различните хора ми доставя голямо удоволствие. Оценявам го като много обогатяващо за мен самата и ми помага да се развивам.

Същевременно се появи и любопитството ми към моето себепознание и себе усъвършенстване. През последните 10 години, целенасочено, развивам себе си като личност, посредством различни методи – курсове, обучения, семинари, книги и практики. 

В един момент се замислих как мога да съчетая двете направления, които ми носеха толкова радост. Задавах си въпроса: Каква професия да избера, за да продължа да правя всичко, което ми харесва в работата и същевременно да помагам, и на други хора по техния път на развитие и разгръщане на потенциала им? Мина известно време докато се появи отговорът и тогава реших да променя сферата на професионална си изява.

Това се случи точно когато бях много успешна в работата си, на позиция “Key account manager” в голяма австрийска компания, с хубава заплата, бонуси, служебен автомобил и уважението на колегите и мениджърите. Вътрешно знаех правилния избор и същевременно беше истинско предизвикателство да преборя всичките си вътрешни съпротиви и бариери, които това ново начало постави пред мен.

Когато реших окончателно и направих първата стъпка в новото ми начинание, не беше лесно. Винаги в професионален план съм рискувала, правила промени и съм се впускала в предизвикателства в различни сфери на дейност. Сега беше различно и излизането от зоната на комфорт беше голямо. 

Благодарение на ясната цел и посока, които си бях поставила и смелостта да направя и следвам този избор, успях да устоя в реализирането на мечтата си. Благодарение и на подкрепата на близките ми хора и на други, които бяха част от живота ми тогава, аз успях да премина през най-трудната част от тази промяна и да не се откажа да следвам това, което вярвам, че е мисията ми/ че е пътят ми.

Днес за мен е вдъхновяващо да виждам как след практика или коучинг сесия хората си тръгват по-спокойни, по-усмихнати и по-мотивирани. Те вече знаят коя е следващата стъпка към най-добрата версия на тях самите. Сега мога да помогна и на други, които искат да направят промяна, но поради една или друга причина са заседнали на местата си и се чувстват изгубени. Усещат необходимостта от новия избор и посока, но им пречат вътрешни съпротиви, модели и нагласи.

Паралелно на мен, Ралица Манова и още една дама ни хрумна идеята, че можем да помагаме и на хората на работното място да се чувстват в добро състояние и по-продуктивни. Знаейки от личния си опит всички предизвикателства, пред които е поставен работещият човек в динамичния корпоративен свят. И колко е голяма трудността да запази човек мотивация, ефективност и добро емоционално състояние през целия ден.

Бях чувала за психолог на работното място, за масажисти, треньори по йога, които са все в помощ на хората и ми се искаше в подкрепа на това да създадем нещо ново. Една цялостна програма, съобразена с динамиката на ежедневието.

Тогава се роди идеята да съчетаем различната си опитност, квалификация и знания, и да изготвим авторски метод в подкрепа на мениджърите и персонала, за по-хармонична работна среда и повече свързаност на хората с вътрешните им ресурси. Съчетахме методи от приложната психология, философията на йога, коучинг и няколко други метода в една иновативна програма за висока продуктивност и състояние на високи постижения. Всичко това се случва, посредством забавни и креативни игри, и практически занимания.

Впоследствие пътищата ни с третата дама се разделиха и останахме двете с Ралица Манова. Заедно решихме да продължим да работим и да доразвием идеята. Така се роди RM (от Ралица и Мариана, разбира се :)). С много вдъхновение и радост изграждаме всеки един тренинг от програмата. За мен е истинско удоволствие да работя, докато се забавляваме заедно с екипите в компаниите. В този процес всеки опознава по-добре колегите си, свързва се с тях по един по-човешки начин и взема изцяло практически техники за себе си, за един по-лек и по-ползотворен работен ден. 

Процесът на работа с екипите и постигнатите резултати в края на всеки тренинг ме мотивират да продължавам да творя и работя за всеобщото благополучие, и за едни по-щастливи хора.

Мариана Петрова

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap