Кои са трите стъпки към промяна?

В различни етапи и моменти от живота си стигаме до точката, в която усещаме нуждата от промяна. Не сме сигурни точно от къде и как да започнем, но знаем, че не можем повече така.

Чувстваме се безсилни и объркани, емоциите ни надделяват… А като всяко друго нещо, промяната също започва от някъде. Започва с малки и конкретни стъпки в обратната на НЕжеланата посока.

Предлагаме една мини стратегия в три стъпки, която обаче дава големи резултати:

 1. Осъзнаване на нуждата от промяна!

Ето от къде започва всяка промяна – от осъзнаването какво имаме нужда да променим, или поне какво ни пречи да сме удовлетворени и щастливи.

Точно така, как трансформираме нещо, ако не сме осъзнали и приели, че го има? 

Можем да направим преглед на живота си и да обмислим всяка една област от него. Да наблюдаваме себе си за моделите, които следваме. Да наблюдаваме тенденциите, които се проявяват в различните сфери, като партньорски взаимоотношения, семейно-родови взаимоотношения, комуникация и социално взаимодействие, финансово състояние, професионално развитие и други.

Например:

 • Непрекъснато закъснявам.
 • Не се грижа достатъчно за себе си и здравето си.
 • Неуверен съм и трудно комуникирам.
 • Все попадам на неподходящи партньори.
 • Ревнив съм и трудно се доверявам.
 • Не управлявам добре парите си и съм нестабилен финансово.

Когато направим списък на всичко, от което бихме искали да се освободим и имаме нужда да променим, ние вече сме на прага на промяната. Първата и най-необходима стъпка към всяка промяна е осъзнаването, че имаме нужда от нея.

2. Конкретни и последователни действия

После следва и действената част: всички малки стъпки, действия, изграждане на навици, промяна на мисловна настройка… всичко, което е необходимо да случим със себе си, за да постигнем промяната. Систематизирано и последователно. 

Нашият действен план за промяна обхваща всички аспекти от нашето живеене (да, именно живеене; начин на живот) и начин на мислене. Този план ни помага да изградим вътрешна стабилност и да се свържем с вътрешната си сила, така че да можем да поемем нещата в свои ръце. 

Какви действия са необходими, за да започнем нашата промяна?

 • Създаване на режим на сън, хранене, лична практика, служебни и лични дейности;
 • Огранизираност на времето, пространството, което обитаваме и начина, по който цялостно функционираме;
 • Задаване на нова мисловна настройка и целенасочена промяна начина на мислене;
 • Целенасочена промяна на неблагоприятните модели, които следваме във всяка сфера от живота ни;
 • Нова нагласа към себе си и живота;.

Всичко по-горе са действия, които ни доближават до промяната.

3. Черпене от ресурсите

Следваща стъпка е осъзнаването на всичко хубаво, което имаме в живота си! Това е нашият ресурс, или иначе казано – нашето гориво. Когато забележим, осъзнаем и се свържем с ресурсите си, вече сме в пълната си сила да преодолеем и преборим всичко, което не е наред и да се освободим от всичко, което ни пречи. 

Как става това?

Отделяме си малко време и записваме на лист всичко, което харесваме и обичаме в себе си и живота си. Всички наши положителни качества, умения, таланти. Всички ценности, които притежаваме.

Например:

🤍 Имам прекрасна усмивка и съм много лъчезарен!
🤍 Справям се чудесно с всякакви задачи!
🤍 Състрадателен съм и винаги помагам на другите!
🤍 Имам прекрасен дом и семейство, което ме обича.
🤍 Здрав съм!
🤍 Имам чудесни приятели.

***

За всяко нещо, с което искаме да се справим ни е необходима само една единствена сила – вътрешната. 

Ключът към всичко е вътре в нас, понякога просто имаме нужда от малко помощ, за да го открием.

В програмата “Твоята промяна” работим именно с тази стратегия в последователни стъпки за поставяне на едно ново начало и постигане на желаната промяна. Така преминаваме през всяка една от стъпките, следвайки други малки стъпки, доближавайки се стабилно и уверено към новото ни АЗ.

Нека бъдем отворени за промяна във всеки един момент, приемайки непознатото не със страх и опасения, а с отворени обятия! Защото в повечето случаи, дори това непознато да е маскирано, като нещо плашещо, се оказва, че е най-доброто за нас, в точния момент!

Да бъдем смели! 

RM Programs

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap