Качествената храна – основа за баланс и добро психо-емоционално състояние

В статията “Режим на сън и хранене – ключови елементи за добро психо-емоционално състояние”, Мариана Петрова обърна внимание на решима ни за деня и колко е важно да настроим правилно биологичния си часовник.

Нека сега насочим вниманието си към храненето или по точно към качествената храна. Когато сме под напрежение или стрес, често се случва да се храним прекомерно и с храна, която не е толкова полезна за здравето ни. 

Храната, която приемаме въздейства не само на организма и тялото ни, но и на нашето емоционално и енергийно състояние. 

Живата и витална храна ни помага:

  • да поддържаме по-висока вибрация;
  • да се чувстваме по-радостни;
  • да се чувстваме по-балансирани;
  • да бъдем в по-добро настроение;
  • да бъдем по-продуктивни.

Тук е моментът да обърнем по-специално внимание на едно от храненията в деня, а именно на закуската. При част от хората тя присъства задължително, а при друга част липсва от доста време. Какво влияние оказва на тялото ни това в единия и в другия случай? И какво всъщност е добре да закусваме, така че да сме в психо-емоционален баланс през деня?

Психолозите обръщат много сериозно внимание на тази тема. Оказва се, че храната, която консумираме сутрин е от ключово значение за настроението ни през деня. Особено важна е за хора, които се чувстват под постоянен стрес, напрежение, подтистинати и депресивни. 

Представете си, че денят ви обичайно минава напрегнато и динамично. (Сигурна съм, че за голяма част от хората това е валидно.) Сутрин обаче нямате желание за закуска или нямате време да си я приготвите или денят ви започва с кафе или с нещо сладко за по-бързо и лесно. 

Какво се случва обаче във вашия организъм малко по-късно? 

Още в първия момент, в който се сблъскате с по-трудна и предизвикателна задача в офиса, рязко се ядосвате, подтискате или усещате обърканост. Вероятно това чувство ще ви придружи през целия ден без промяна в настроението. Причината за това е, че липсата на качествена храна сутрин кара тяло ви още при първата трудност да започне да произвежда голямо количество инсулин.  В този момент излишният инсулин абсорбира цялото количество захар от организма, а това създава усещане за физическа и психическа лабилност през целия ден. Химичният процес е протекъл вече в организма ви и той е необратим в рамките на деня. Рестарта на организма и системите в тялото се случва в момента, в който си легнете вечерта и станете отново сутринта. Тогава, през новия ден, имате възможност да направите промяна, за да сте по-щастливи днес или да сте в същото настроение като вчера. Изборът е ваш!

Препоръката на специалистите по отношение на закуската е да вземаме първата порция от храна възможно най-скоро след ставане от сън. А също тя да бъде богата на мазнини и протеини. Това ще ни донесе повече стабилност и устойчивост на психо-емоционално ниво през целия ден. Също така и на физическо ниво ще чувстваме повече жизненост и тонус.

Готови ли сте да опитате? Може да си направите експеримент в рамките на една седмица и сами да се уверите в ефекта.

А ние, за да ви помогнем още малко, сме ви подготвили няколко предложения за режим на хранене. Разбира се, вие имате свободата да прецените кой е най-подходящият вариант за вас.

Не бива да насилвате организма си. В същото време опитайте да сте постоянни и да не правите компромиси.

Ето някои предложения за разтоварващо хранене или детокс: 

@ Детоксикация с плодови и зеленчукови сокове и смутита, чай, вода. Не се приема друга храна. Можете да прилагате 1-3 до 5 дни и е добре да сте си у дома, защото обикновено изчистването на организма е придружено с физически неразположения, като световъртеж, главоболие и други

!Спазвайте, ако сте в добро физическо здраве. 

! Не забравяйте да направите добра подготовка, като преминете на лека и растителна храна поне 3 дни преди детокса. 

!След това захранването е важно да бъде плавно и щадящо, отново с лека и растителна храна.


!Обръщаме внимание, че детокс е добре да правят хора с опит в това, които много добре познават организма си и знаят кои растителни храни им понасят. Не правете експерименти със здравето си!

@ Прием основно на растителна храна – плодове, зеленчуци, бобови и зърнени култури в подходяща комбинация. Прием на повече вода и билкови, детоксикиращи чайове. Ограничаване приема на животински продукти, захарни изделия и джънк фууд.

Този режим на хранене препоръчваме най-силно.Той може да се спазва постоянно и със сигурност ще ви поддържа в добро физическо, психо-емоционално и енергийно състояние. Постепенно ще пречистите организма си без да сте се подлагали на строгите детоксикации, които имат множество предимства, но са съпроводени с дискомфорт и крият рискове, когато не сме добре информирани. 

Ако не сте готви да се лишите или откажете напълно от млечните и месни храни, и от захарта, можете да преминавате на този режим периодично за поне 2 седмици. В останалото време, ако консумирате млечни, месни и захар, опитайте да ги ограничите до 3 хранения седмично.

Тук няма да влизаме в детайли за въздействието на всички тези храни върху организма и еволюционния ни път, защото вече има достатъчно информация навсякъде. Ако все пак някой има нужда да бъде насочен към такава, може да ни изпрати запитване допълнително.

@ Разделно хранене

Всички сме чували за разделното хранене и ползите от него. Можете да преминете на този режим за седмица до месец, в зависимост от целите и нуждите ви. Отново е важно да познавате добре организма си. 

@ Детокс без глад – аюрведична рецепта за пречистване – Китчъри

*Подготовка за този режим не е нужна. 

!Закуската може да бъде с кефир, или айрян от качествено кисело мляко, по възможност не студено.

!За веганите закуската може да бъде от ядково мляко с по-ниско съдържание на въглехидрати, като например бадемово, или кокосово. 

В него можете да накуснете чия.

Рецептата:

1 ч.ч предварително накиснат за една нощ боб мунг или червена леща (без накисване)

1 и 1/2 ч.ч ориз басмати

1-2 с.л гхи (пречистено масло) *За веганите, може да се замени, със сусамово масло

6 ч.ч вода

1 дафинов лист

2 ч.л куркума на прах

1 и 1/2 ч.л кориандър на прах

1 ч.л смлян кимион

сол

По желание:

1 пръчка канела

синап

асафетида

Загрява се в дълбок съд гхито и се добавят подправките, след тях ориза и лещата (или боба мунг дау) и се разбърква.

Предварително се сварява вода и се заливат продуктите в съда. Похлупва се с капак и се оставя да се готви. Обикновено отнема 5 до 10 мин. Когато е готово, се добавя сол на вкус.

Приемайте на малки порции през целия ден и когато почувствате глад. Можете да правите това пречистване 3, 5, 7, 14, 21 дни. – както се чувствате добре.

След детоксикацията, продължете режим на хранене с по-чиста и жива храна. Нека се превърне в начин на живот, който ще ви помогне да се чувствате по-добре на всички нива.

Вярваме във вашата упоритост!

Ралица Манова

Вашият коментар

Затвори
Copy link
Powered by Social Snap